TÉMÁK, Kategóriák

A cukor és a fogszuvasodás: Hogyan előzzük meg a szuvas fogak kialakulását?

613
HOZZÁSZÓLÁS:

Nincs kétség afelől, hogy a cukros élelmiszerek és az édes üdítőitalok rendszeres fogyasztása fogszuvasodásoz vezet. A cukor és más finomított szénhidrátok a szájban levő baktériumok hatására erjedésnek indulnak, és az eközben termelődő savak feloldják a fogzománcot.

A káros hatás rendszeres fogmosással csökkenthető, mivel a fogmosás megakadályozza a fogakon a baktériumok melegágyául szolgáló lepedék (plakk) képződését.

A fogmosás önmagában még nem feltétlen elegendő!

»» Azok az édességek, amelyeket szopogatni kell, és így sokáig vannak a szájban, jóval nagyobb kárt okoznak, mint azok, amelyeket gyorsan lenyelünk!

»» A csokoládé kevésbé okoz fogszuvasodást, mivel általában gyorsan megrágjuk és lenyeljük, emellett zsírtartalma és a kakaóban természetes módon előforduló tannin gátolja a plakkok kialakulását.

»» Az étkezések közti nassolás és a gyümölcslevek, üdítőitalok rendszeres iszogatása különösen ártalmas a fogakra, mivel azok így huzamosan érintkeznek a cukorral.

»» A ragacsos édességek és az aszalt gyümölcsök egyrészt sok cukrot tartalmaznak, másrészt lepedéket képezve rá is tapadnak a fogakra. Utóbbi úgyszintén elősegíti a savképződést.

»» Csecsemőknek soha ne adjunk megnyugtatásul szörpöt vagy gyümölcslevet tartalmazó cumit Ha ugyanis hozzászokik, egy egész életre az édességek rabjává válhat!

“Fogbarát édességek”

Már kaphatók olyan édességek is, amelyek nem okoznak fogszuvasodást, sőt gátolhatják annak kialakulását, ugyanakkor kielégíthetik az édességek utáni sóvárgásunkat is!

A „fogbarát” rágógumikat például a fogszuvasodást elősegítő cukor helyett a nyírfából, kukoricacsőből vagy mandulahéjból előállított xilittel édesítik.

Ezek a rágógumik kétféleképpen fejtik ki hatásukat:

  1. Egyrészt fokozzák a nyálelválasztást, ami segít a szájüreg tisztán tartásában,
  2. másrészt pedig a xilit megváltoztatja a plakk összetételét és tapadósságát, ezáltal csökkentve a fogszuvasodás veszélyét.

Tudta -e? – Az olyan cukormentes édességek, amelyeket legalább felerészben xilittel édesítenek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott kutatások szerint étkezés után fogyasztva jót tesznek a fogaknak!

 Az étkezés után rágcsált cukormentes rágógumi kifejezetten segíthet a fogszuvasodás megelőzésében, mivel fokozza a fogtisztító nyál termelődését. – Ez azonban nem helyettesítheti a rendszeres fogmosást!

613
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]