TÉMÁK, Kategóriák

A legjobb gyógynövények fogínygyulladás kezelésére

662
HOZZÁSZÓLÁS:

A fogínygyulladás igen gyakran jelentkező fogbetegség. A vörössé vált íny megduzzad, és már egy kisebb érintés hatására is, vérezni kezd.

A foglepedék a gyulladások legfőbb okozója, megelőzését, kezelését állandó fogmosással tudjuk biztosítani. Erőteljesebb lepedék esetén, forduljunk fogorvoshoz. A nem kezelt fogínygyulladás periodontitist idéz elő, ami a fogak meglazulását, majd kihullását eredményezi.

Mit tehetünk ellene?fogsor-fog-foginy-foginygyulladas-3

A fogínybetegségek által, több fogat vesztünk el, mint a fogromlás következtében. Fogínybetegség alapvetően bárkinél jelentkezhet, aki hosszabb ideig nem foglalkozik szájának megfelelő higiénikus tisztításával.

A fogíny vérzésének oka C-vitamin-hiány is lehet, így megszüntetése érdekében növeljük meg a C-vitamin bevitelünket.

Amikor C-vitaminról beszélünk, de legyen szó bármilyen más vitaminról, mindig a természetes C-vitaminról van szó, mely növényi kivonatból készül, például csipkebogyóból vagy citromból, és nem a hagyományos gyógyszertári C-vitamint javasoljuk, ami egy mesterségesen előállított anyag, így minősége és felszívódási képessége mérföldkövekkel rosszabb.

Gyógynövényekkel a fogínygyulladás ellen

Kamilla, orvosi székfű

Az ország minden táján megtalálható kamillavirág, az egyik legismertebb, leghatásosabb háziszer, külső és belső gyulladások ellen, így fogínygyulladásra is. 6-7 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben a megszárított virágokból, majd napi ötször, hatszor öblögessünk vele. Az öblögetés során 2-3 percig tartsuk rajta a teát a begyulladt fogínyünkön, így hatásosabb. A kamillának, szélhajtó, görcsoldó, gyomorgyógyító, fertőtlenítő és izzasztó hatása is van. A kamilla hatóanyagai: azuléntartalmú illóolaj, cseranyag, glikozidok, keserüanyag, növényi sav, cukrok.

Apróbojtorján, párlófű

Ligetekben, cserjésekben, tisztásokon, füves árkok szélén, legelőkön termő növény. Tartós fogínygyulladásra apróbojtorján teáját használják borogatásra vagy öblögetésre. 1 liter vízben a száraz, virágos, leveles részéből 6-7 csipetnyit főzzünk fel és naponta legalább 4-5 alkalommal, az ebbe mártott steril gézzel borogatjuk a gyulladt fogínyt. A párolófű hatóanyagai: glikozidaszerű keserűanyag, illóolaj, kovasav, cserzőanyag és különféle savak.

Porcsinfű, porcfű, disznóperje

Szárazabb réteken, udvarokon, földutak mentén, udvarokon, legelőkön és minden taposott helyen növő porcsinfűnek, a megszárított leveles szárából, 6-7 csipetnyit forralunk fel 1 liter vízben, majd ezzel öblögetjük a fogtályogot. Steril gézzel borogatást is végezhetünk. A porcsinfű teája belsőleg hurutokat is gyógyít, illetve ha kamillával főzzük egybe, jobban fejtik ki hatásukat. A porcsinfű hatóanyagai: vízben oldódó és nem oldódó kovasavak, C-vitamin, cseranyag, gyanta, viasz, nyálka, zsír, cukor, illóolaj, antrakinon-származékok, kvercetin glikozid.

Fehér árvacsalán, árvacsonár

Erdők, fasorok mentén, kertek alján, kerítések mentén, kertek alján termő növény, melynek megszárított virágából főzött tea igen jó gyulladáscsillapító. A virágból 7-8 csipetnyit főzünk fel 1 liter vízben és naponta legalább 4-5 alkalommal vegyünk be belőle a fájós fogínyre. A főzetet több percig tartsuk a gyulladt helyen. Steril gézzel is borogathatunk. A fehér árvacsalán belsőleg fogyasztva a legtöbb hurutot is gyógyítja. Az árvacsonár hatóanyagai: cseranyag, szaponin, illóolaj, glikozid, nyálka és xantofill.

Zsálya

A növény illóolaja elismerten tisztító hatású gyógynövény, illetve amellett, hogy a mentacsalád tagja, kiváló antimikrobiális és vírusölő hatással bír. A zsálya tartalmaz fenolsavat és rozmarinsavat egyaránt, melyek antioxidánsok és gyulladásgátló anyagok, így nagyon jól gyógyítja a reumás betegségeket, az ízületi gyulladások vagy éppen a fogínygyulladást. A thujone nevű alkotóelem ugyancsak, részese a zsályaolajnak, mely elpusztítja a szalmonella és a candida káros mikoroorganizmusait.

Fogbetegségek, fogínygyulladás vagy tályog esetén tilos fogyasztani:

Cukrozott italok, édességek, a fogakhoz tapadó ételek, függetlenül az étel jellegétől, savas italok, gyümölcslevek, citrom, aszalt gyümölcsök.

662
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]