TÉMÁK, Kategóriák

Orvosmentes javaslatok fogfájásra

572
HOZZÁSZÓLÁS:

A fogfájás két leggyakoribb okozója, a két leggyakoribb szájbetegség, a fogínygyulladás és a fogszuvasodás. fogfajas-foghuzas

A fogszuvasodás során, a fogakra lerakódó lepedék megtámadja a fogzománcot, illetve az alatta húzódó dentint. A foglepedék ételmaradék, megszáradt nyál illetve különböző baktériumok keveréke, mely a foggyökerénél rakódik le.

A nem rendszeres szájhigiénia, a lepedék krétaszerű lerakódást eredményezi, ami egyre vastagabb lesz és további baktériumokat is odavonz. Egy idő után, már erőteljes fogmosással sem lehet eltávolítani. A fogon lévő organizmusok, a cukrokat savakra bontják le, mely végül kimarja a fogzománcot és a dentint, így a fog végül kilyukad.

Amennyiben fogaink állapotát elhanyagoljuk, egyre mélyebb lesz a lyuk, majd a fertőzés egészen a fogbélig hatol, ekkor gyulladás, majd fogfájás jelentkezik. A hajszálerek és az idegeket károsodnak, majd végül a fog elhal.

Napraforgó

Fogfájásra és ínygyulladásra a növény friss vagy megszárított bugáját használhatjuk fel teának. Egy csészényi teljesen összeaprított bugát főzzünk fel kb. 5 liter vízben. Míg forró, fejünket letakarva egy kendővel, a párolgó lé fölé hajolunk, és a szájon át beszippantgatjuk a főzet gőzét. A folyamatot naponta 2-3 alkalommal kell megismételni.

A főzettel való öblögetést, az inhalálás módszerével helyettesíthetjük, de akár a kettőt együtt is alkalmazhatjuk a hatékonyabb fogfájás mulasztása érdekében. A napraforgó teája belsőleg ideg- és lázcsillapító. A napraforgó hatóanyagai: Lutein, karotin, kolin, betain kriptokszantin, kvereimeritrin flavonglikozida.

Gyújtoványfű, vadtátika

A tátogók családjába tartozó növény, mely szárazabb réteken található meg leginkább. Fogfájásra a magvait szórták rá régebben, lapátra kivett parázsra, fölhajoltak és belélegezték szájon át a füstjét . A gyújtoványfű elmulaszthatja a fogfájást. A növény hatóanyagai: linarin, flavonglikozid, pektoIInarin, nyálka, gyanta, nyálka.

Propolisz

Míg ki nem húzatjuk, vagy be nem tömetjük, a sajgó – lyukas fogat, propoliszdarabkát dughatunk bele egy gyufaszál segítségével, a fogfájdalom enyhítésére.

Szegfűbors

A növényben lévő eugenol hatásos fájdalomcsillapító is, igazolja a guatemalai gyakorlatot, amikor szétnyomott bogyóit izom- és ízületi fájdalmakra alkalmazzák. Fogfájás esetén egy csepp szegfűborsolajat csepegtessünk egy darab vattára és dörzsöljük be a fájó fogat és az fogínyt. Legyünk óvatosak ne nyeljük le!

Szegfűszeg

Az indiai ajurvédikus orvosok már az ókori idők óta használják a szegfűszeget légzőszervi és emésztőrendszeri betegségek gyógyítására. A fogorvosok a szegfűszeg olaját a szájban érzéstelenítésre, valamint a foggyökércsatornák fertőtlenítésére is használják.

Számos szájöblítőnek és recept nélkül is kapható fogfájás elleni készítménynek a hatóanyaga. A fogfájás szakorvosi kezelést igényel. A szegfűszegolaj időlegesen csillapítja a fogfájást, de csak ideiglenesen amíg fogorvoshoz nem fordulunk.

Tárkony

A tárkonyolaj fájdalomcsillapító vegyületet, eugenolt tartalmaz. Ugyanez, a vegyület a szintén fájdalomcsillapító hatású szegfűszegolaj fő összetevője is. A magas eugenoltartalom magyarázattal szolgál arra, hogy a tárkony a fogfájás évezredes, gyógyszere volt. Mindazonáltal a növény csupán ideiglenes enyhülést nyújt, így ha fájdalmunk tovább is fennmaradna, forduljunk fogorvoshoz.

Fogfájás esetén nem ajánlott cukor tartalmú ételek, illetve savas gyümölcsök (pl.: citrom) fogyasztása!

572
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]